Kasza gryczana z warzywami i serem feta

Posted on Posted in przepis, przepisy wegetariańskie

DANIA WEGETARIAŃSKIE

Kasza gryczana z warzywami i serem feta

wydrukuj

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO SPORZĄDZENIA:

  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej (suchej)
  • Różyczki kalafiora
  • ½ marchewki
  • Różyczki brokuła
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 cienkie plastry sera feta
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Wartość odżywcza:

Wartość energetyczna 532 kcal
Tłuszcze ogółem 27,6 g
Węglowodany 48,4 g
Białko 22,2 g
Błonnik 8,7 g

WYKONANIE:

Kaszę gryczaną ugotuj na sypko wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej, dodaj marchewkę, cebulę i seler naciowy, lekko podsmaż. Następnie do warzyw dodaj paprykę i lekko podduś. Warzywa wymieszaj z kaszą i dopraw do smaku. Ser halloumi zgrilluj i pokrój w kostkę. Kaszę z warzywami wyłóż na talerz i posyp serem halloumi. Danie posyp natką pietruszki.


Komentarz dietetyka:

Kasza z warzywami doskonale sprawdzi się jako sycący obiad. Kasza gryczana bogata jest nie tylko w błonnik pokarmowy, ale także w witaminy z grypy B i związki mineralne takie jak potas, żelazo i cynk.