Migdałowa jaglanka ze śliwkami

Posted on Posted in przepis, przepisy wegetariańskie

DANIA WEGETARIAŃSKIE

Migdałowa jaglanka ze śliwkami

wydrukuj

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO SPORZĄDZENIA:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 4 śliwki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka orzechów włoskich

Wartość odżywcza

Wartość energetyczna 469 kcal
Tłuszcze ogółem 11,0 g
Węglowodany 77 g
Białko 14,1 g
Błonnik 7,1 g

WYKONANIE:

Kaszę jaglaną ugotuj na sypko wg przepisu na opakowaniu. Śliwki wypestkuj. Na patelni rozgrzej lekko miód i wyłóż na niego śliwki oraz orzechy, dodaj cynamon. Śliwki lekko uduś pod przykryciem. Podgrzanym mlekiem migdałowym zalej ugotowaną kaszę jaglaną, dodaj zarodki pszenne, wymieszaj. Na wierzch wyłóż duszone śliwki z cynamonem. Podawaj od razu po przyrządzeniu.


Komentarz dietetyka

Jaglanka doskonale sprawdzi się na śniadanie. 1 porcja dania w ok. 25% pokryje dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na błonnik.