Cukinia nadziewana mięsem, kaszą i warzywami

Posted on Posted in przepis, przepisy tradycyjne

DANIA TRADYCYJNE

Cukinia nadziewana mięsem, kaszą i warzywami

wydrukuj

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO SPORZĄDZENIA:

  • 1 średnia cukinia
  • ¼ średniej cebuli
  • Puszka pomidorów pelati
  • ½ marchewki
  • ¼ papryki zielonej
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy pęczak
  • 80 g chudego mięsa mielonego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • Sól i pieprz do smaku

Wartość odżywcza

Wartość energetyczna 404 kcal
Tłuszcze ogółem 21,5 g
Węglowodany 27,5 g
Białko 25,5 g
Błonnik 10,2 g

Stuffed zucchini with pork, pepper, garlic, onion and cheese garnished with tomato salsa

WYKONANIE:

Cukinię wydrąż. Na rozgrzanym oleju podduś posiekane warzywa, połowę puszki pomidorów oraz mięso. Dodaj kaszę i dopraw do smaku. Cukinię przełóż do naczynia żaroodpornego. Wyłóż na nią przygotowany farsz. Całość polej drugą połową rozdrobnionych pomidorów, posyp parmezanem i zapiecz przez ok. 30 minut w 180 stopniach C.


Komentarz dietetyka

Zapiekana cukinia doskonale sprawdzi się na obiad. Wykorzystaj do niej chude mięso oraz ulubione warzywa. Jeśli chcesz zwiększyć zawartość błonnika w daniu, do nadzienia dodaj np. otręby owsiane.