Kanapka z awokado, jajkiem i pestkami dyni

Posted on Posted in przepis, przepisy tradycyjne

DANIA TRADYCYJNE

Kanapka z awokado, jajkiem i pestkami dyni

wydrukuj

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO SPORZĄDZENIA:

  • Kromka razowego chleba
  • Kilka plasterków awokado
  • 1 łyżka kremowego serka twarogowego
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • Mała garść rukoli
  • 1 jajo

 

Wartość odżywcza

Wartość energetyczna 286 kcal
Tłuszcze ogółem 15 g
Węglowodany 22 g
Białko 16 g
Błonnik 5 g

WYKONANIE:

Kromkę chleba posmaruj serkiem, wyłóż na nią rukolę i połowę porcji natki pietruszki, a następnie plastry awokado. Jajko ugotuj w koszulce (możesz je również usadzić). Gotowe jajko wyłóż delikatnie na przygotowana kanapkę. Kanapkę posyp natką pietruszki i pestkami dyni.


Komentarz dietetyka

Pestki dyni, siemię lniane, orzechy, sezam czy mak doskonale sprawdzają się jako chrupki dodatek do kanapki. Są źródłem nie tylko błonnika pokarmowego, ale również cennych witamina, minerałów, a także tłuszczów nienasyconych.