Sałatka z pieczonych buraków, fety i orzechów włoskich

Posted on Posted in przepis, przepisy tradycyjne

DANIA TRADYCYJNE

Sałatka z pieczonych buraków, fety i orzechów włoskich

wydrukuj

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO SPORZĄDZENIA:

  • 2 upieczone buraki
  • Garść rukoli
  • Garść natki pietruszki
  • 3 lyzki pokruszonego sera feta
  • Łyżka oliwy
  • Kilka orzechów włoskich
  • Sól i pieprz do smaku

Wartość odżywcza

Wartość energetyczna 455 kcal
Tłuszcze ogółem 33 g
Węglowodany 19 g
Białko 20 g
Błonnik 6 g

WYKONANIE:

Upieczone buraki obierz i pokrój w grubszą kostkę. Dodaj do nich rukolę, posiekaną natkę pietruszki oraz fetę. Posyp orzechami włoskimi, dopraw do smaku i polej oliwą extra virgin.


Komentarz dietetyka

Jeśli masz ochotę na bardziej treściwą sałatkę, dodaj do niej uprażony chleb razowy pokrojony w kostkę. Sałatka zyska na chrupkości, a co więcej, zwiększy się w niej udział błonnika pokarmowego.