DANIA TRADYCYJNE
Ciastka ze słonecznikiem
wydrukuj
SKŁADNIKI POTRZEBNE DO SPORZĄDZENIA:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- ½ szklanki słonecznika
- 1 łyżka posiekanej żurawiny
- ¼ mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1 jajo kurze
- 55 g miękkiego masła
- 2 łyżki miodu (można zastąpić ksylitolem)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Następnie łyżką nabieraj porcję ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto jest klejące, formowanie ciastek ułatwi zmoczenie dłoni w zimnej wodzie przed każdą nową porcją ciasta). Każde ciastko lekko spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciastka wystudź na kratce.
Komentarz dietetyka
Nasiona słonecznika zawierają nie tylko sporo błonnika, ale bogate są także w tłuszcze nienasycone. Co więcej, nasiona słonecznika stanowią dobre źródło witaminy E – naturalnego przeciwutleniacza.