Ciastka ze słonecznikiem

Posted on Posted in przepis, przepisy tradycyjne

DANIA TRADYCYJNE

Ciastka ze słonecznikiem

wydrukuj

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO SPORZĄDZENIA:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • ½ szklanki słonecznika
  • 1 łyżka posiekanej żurawiny
  • ¼ mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1 jajo kurze
  • 55 g miękkiego masła
  • 2 łyżki miodu (można zastąpić ksylitolem)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

WYKONANIE:

Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Następnie łyżką nabieraj porcję ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto jest klejące, formowanie ciastek ułatwi zmoczenie dłoni w zimnej wodzie przed każdą nową porcją ciasta). Każde ciastko lekko spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciastka wystudź na kratce.


Komentarz dietetyka

Nasiona słonecznika zawierają nie tylko sporo błonnika, ale bogate są także w tłuszcze nienasycone. Co więcej, nasiona słonecznika stanowią dobre źródło witaminy E – naturalnego przeciwutleniacza.