Deser z chia i granatem (z Colon C)

Posted on Posted in koktajle, przepis

KOKTAJLE Z COLON C

Deser z chia i granatem (z Colon C)

wydrukuj

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO SPORZĄDZENIA:

  • 2 płaskie łyżki nasion chia
  • ½ granata
  • 200 ml mleka (dowolne, może być również napój roślinny)
  • 1 łyżka miodu
  • Nasiona z ½ laski wanilii (ewentualnie ekstrakt z wanilii)
  • 1 łyżeczka Colon C*
  • Listek mięty do przybrania

 

WYKONANIE:

W garnku podgrzej lekko mleko wraz z wanilią oraz miodem. Do wystudzonego mleka dodaj nasiona chia i co jakiś czas wszystko dobrze wymieszaj. Wystudzoną całkowicie masę przełóż do miseczki i odstaw na ok. 2 godziny do lodówki. Po wystawieniu z lodówki, do napęczniałych nasion chia, dodaj Colon C i dobrze wymieszaj. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodaj trochę wody. Na wierzch puddingu wyłóż owoce granatu. Przybierz listkiem mięty i od razu podawaj.


Komentarz dietetyka

Nasiona chia mają wartość odżywczą zbliżoną do siemienia lnianego. Stanowią bardzo dobre źródło błonnika oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3.

Suplementy diety w postaci błonnika należy stosować w uzasadnionych przypadkach zgodnie z wskazaniami lekarza, dietetyka lub farmaceuty. W okresie przyjmowania preparatów błonnikowych dbaj o prawidłowe nawodnienie organizmu.

*Sposób użycia: 2 razy dziennie po 1 czubatej łyżeczce (5 g) zmieszać z ½ szklanki płynu (np. wody, soku etc.) i wypić przed posiłkami rano i wieczorem. Popić dodatkową porcją płynu. Łączna ilość przyjętego płynu na 5g COLON C nie powinna być mniejsza niż 250 ml. Przed użyciem dokładnie wymieszać.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia ważne jest stosowanie
zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz prowadzenie zdrowego trybu życia. Colon C przeznaczony dla dorosłych i dzieci powyżej 12-go roku życia.

Składniki: łupina nasienna babki jajowatej (Plantago ovata), inulina z cykorii (Cichorium intybus), podwójnie powlekane bakterie z rodzaju Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis.

Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 266kcal
Tłuszcze ogółem 9,3g
Węglowodany 33,4 g
Białko 10,4g
Błonnik 6,6g