DANIA WEGETARIAŃSKIE
Domowe batoniki musli
SKŁADNIKI POTRZEBNE DO SPORZĄDZENIA:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki zarodków pszennych
- ½ szklanki migdałów
- ½ szklanki orzechów laskowych
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 15 sztuk daktyli
- 1 łyżka masła orzechowego (z dowolnych orzechów)
- Cynamon, kardamon, wanilia - do smaku
- Woda
WYKONANIE:
Daktyle namocz ok. 15 minut we wrzątku. Płatki owsiane podpraż delikatnie na suchej patelni. Migdały, orzechy laskowe i włoskie posiekaj na drobniejsze kawałki. W malakserze lub blenderze umieść namoczone daktyle, masło orzechowe oraz przyprawy, zmiksuj je na gładką masę (w razie potrzeby dodaj trochę wody). Do miski przełóż podprażone płatki owsiane, zarodki pszenne, wiórki kokosowe i posiekane orzechy. Następnie przełóż do nich masę daktylową i wszystko dokładnie wymieszaj. Całość przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dobrze ugnieć i wyrównaj, a następnie odstaw na ok. godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki pokrój batoniki w prostokąty, a następnie przełóż je papierem do pieczenia, aby się nie sklejały.
Komentarz dietetyka
Batoniki musli stanowią doskonałą przekąskę, pełną błonnika pokarmowego i zdrowych tłuszczów nienasyconych, które obecne są w orzechach.