Meksykańskie wrapy

Posted on Posted in przepis, przepisy tradycyjne

DANIA TRADYCYJNE

Meksykańskie wrapy

wydrukuj

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO SPORZĄDZENIA:

  • 1 pierś z kurczaka
  • ½ cukinii
  • 1 czerwona cebula
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki żółtej
  • 1 pomidor
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 kulka mozarelli
  • 1,5  łyżki oleju rzepakowego
  • 3 tortille pełnoziarniste
  • Kilka listków bazylii
  • Sól, pieprz, przyprawa meksykańska – do smaku

 

WYKONANIE:

Cebulę posiekaj. Kurczaka, paprykę, pomidora i cukinię pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzany olej wyłóż cebulę, lekko podsmaż, następnie dodaj cukinię i paprykę oraz pomidora, duś do miękkości. Warzywa dopraw solą i pieprzem. Na drugiej patelni przyrumień kurczaka, dopraw przyprawą meksykańską. Kurczaka połącz z warzywami, a następnie powstałe nadzienie rozłóż na placki tortilli. Placki zawiń w rulon i ułóż na blaszce. Wierzch każdej tortilli posmaruj passatą pomidorową, ułóż kilka listków bazylii, a następnie przykryj cienkimi plastrami mozarelli. Całość zapiecz ok. 15 minut w 180 st. C, do rozpuszczenia mozarelli.


Komentarz dietetyka

Kolorowe wrapy dostarczą nie tylko wielu witamin i związków mineralnych, ale również blonnika. Sprawdzą się jako obiad na wynos!

Wartość odżywcza (3 porcje)
Wartość energetyczna 1227kcal
Tłuszcze ogółem 43,7g
Węglowodany 119,4 g
Białko 93,2g
Błonnik 22,7g