Babka płesznik w badaniach naukowych

Babka płesznik w badaniach naukowych

Babka płesznik coraz częściej wykorzystywana jest jako surowiec leczniczy. Medycyna ludowa doceniała ja z uwagi na działanie przeciwkaszlowe, moczopędne i przeciwbakteryjne. Ale to z uwagi na wysoką zawartość błonnika zwróciła swoja uwagę naukowców i odnalazła główne zastosowanie jako środek pomagający w zaparciach.

Błonnik zawarty w babce ma właściwości wiążące wodę, dlatego też pęcznieje w przewodzie pokarmowym. Zwiększa masy kałowe, pobudza perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie.

Pomaga w zaparciach i hemoroidach

Jest szczególnie polecana w przypadku problemów z hemoroidami, ponieważ łagodzi ból i zapobiega krwawieniom z miejsc zmienionych chorobowo. Jest szczególnie zalecana w przypadku zaparć występujących u kobiet ciężarnych. Badania dowodzą także jej skuteczności w dietoterapii choroby wrzodowej, a także jelita drażliwego (szczególnie postaci zaparciowej).

Nawilża skórę

Warto również podkreślić, że jej właściwości zostały docenione przez dermatologów. Okazuje się, że okłady z babki mają właściwości nawilżające skórę, dlatego mogą być stosowane w jej stanach zapalnych.

Dba o zdrowe serce

Badania kliniczne potwierdziły wpływ babki na regulację stężenia cholesterolu. Systematyczne spożywanie babki płesznik obniża stężenie złego cholesterolu LDL, natomiast powoduje wzrost dobrego cholesterolu HDL.

Reguluje stężenie cukru we krwi

Babka płesznik, dzięki wysokiej zawartości błonnika pozytywnie wpływa na regulację stężenia cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.  Jej spożycie może zmniejszać stężenie glukozy we krwi nawet o 12%.