Błonnik przedłuża życie po zawale

Błonnik przedłuża życie po zawale

Do błonnika zaliczane są substancje, które nie ulegają trawieniu przez enzymy w przewodzie pokarmowym człowieka. Wiele przeprowadzonych badań udowodniło korzyści diet bogatych w ten składnik. Pomaga on między innymi w walce z zaparciami, a także chroni przed nowotworami jelit.

Badacze z Harvard School of Public Health obserwując ponad 4000 kobiet i mężczyzn, udowodnili pozytywne oddziaływanie błonnika pokarmowego na wydłużenie życia osób po zawale serca.

W ramach przeprowadzonego badania analizowano codzienną dietę ochotników, którym udało się przeżyć pierwszy zawał serca. Wyniki pokazały, że osoby spożywające dietę bogatą w błonnik pokarmowy miały większe szanse na przeżycie jeszcze co najmniej 9 lat. Ryzyko zgonu malało o 15% wraz z każdorazowym zwiększeniem spożycia błonnika o 10 g. Główne źródło tego skalnika diety stanowiły produkty zbożowe, między innymi płatki owsiane.

Błonnik pokarmowy, a szczególnie frakcja rozpuszczalna w wodzie, przyczyniać się może do obniżania stężenia cholesterolu we krwi, a także ciśnienia tętniczego. Warto zatem zwiększyć jego spożycie każdego dnia.


Źródło: Li Shanshan, Flint Alan, Pai Jennifer K, Forman John P, Hu Frank B, Willett Walter C et al. Dietary fiber intake and mortality among survivors of myocardial infarction: prospective cohort study BMJ 2014; 348 :g2659