Błonnik rozpuszczalny

Błonnik rozpuszczalny

Część związków zaliczanych do błonnika pokarmowego ma zdolność rozpuszczania się w wodzie. Są to substancje takie jak śluzy, gumy, pektyny, beta-glukany, skrobia oporna, frukto-oligosacharydy i wybrane hemicelulozy. Dobrym źródłem tej frakcji błonnika jest m.in. babka płesznik, otręby owsiane, porzeczki, agrest, jabłka czy np. popularny dodatek do żywności guma guar.

Błonnik rozpuszczalny w wodzie ma zdolność do tworzenia żeli w przewodzie pokarmowym. Pęcznieje w żołądku, daje na dłużej uczucie sytości, a także obniża tempo wchłaniania glukozy do krwi. Wpływa także na obniżenie stężenia „złego” cholesterolu frakcji LDL. Poza tym łatwiej ulega procesowi fermentacji prowadzonym przez mikroflorę w jelicie grubym. Błonnik rozpuszczalny w wodzie sprzyja namnażaniu się korzystnych bakterii jelitowych. Pomaga utrzymać optymalne pH w jelitach oraz zapobiega nowotworom jelita grubego. Wraz z błonnikiem nierozpuszczalnym doskonale radzi sobie w leczeniu zaparć.