Czy błonnik może zapobiegać miażdżycy

Czy błonnik może zapobiegać miażdżycy?

Miażdżyca to bardzo podstępna choroba, ponieważ przez wiele lat może rozwijać się bez objawów. Przyczyniają się do niej takie czynniki jak stany zapalne, wysokie stężenie cholesterolu, nadciśnienie tętnicze, stres, otyłość i wiele innych.

W wyniku powstawania blaszki miażdżycowej dochodzi do zwężenia światła tętnicy, co powoduje jej sztywnienie i mniejszą elastyczność. Przepływ krwi przez takie naczynia jest upośledzony i może dochodzić do niedokrwienia tkanek i narządów. Jednak zmiany te można zahamować modyfikując styl życia. Zwiększenie aktywności fizycznej i prawidłowo zbilansowana dieta stanowią jedne z ważniejszych czynników warunkujących prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

Postaw na błonnik rozpuszczalny

W usuwaniu z organizmu nadmiaru cholesterolu skutecznie pomaga błonnik rozpuszczalny, który ma unikalne właściwości tworzenia żeli w jelicie i wiązania różnych substancji, usuwanych następnie z kałem. Do błonnika rozpuszczalnego zaliczamy m.in. pektyny, glukany, śluzy czy frukto-oligosacharydy. Wiele badań potwierdziło, że wraz ze wzrostem spożycia włókna pokarmowego (szczególnie rozpuszczalnego) obniża się ryzyko chorób układu krążenia, w tym również ryzyko miażdżycy.

Agrest i porzeczki

Zapomniany agrest, porzeczki, a także inne owoce jagodowe zawierają pektyny. Owoce te są doskonałymi naturalnymi substancjami zagęszczającymi. Tak jak warzywa, dostarczają nam prócz błonnika, wiele cennych antyoksydantów. A warto podkreślić, że proces miażdżycy związany jest nie tylko z wysokim stężeniem cholesterolu. Jednym z ważniejszych czynników są także toczące się w organizmie procesy zapalne. Przeciwutleniacze pomagają nam w usuwaniu wolnych rodników, które działają w organizmie prozapalnie.

Owies pomaga obniżyć cholesterol

W otrębach owsianych znajdują się związki o nazwie beta glukany. Jest to nic innego jak błonnik rozpuszczalny, który w jelicie może tworzyć żele i wiązać cholesterol. Właściwości beta glukanów zostały potwierdzone w wielu badaniach naukowych. Z tego względu, ani płatków owsianych, ani otrąb nie powinno zabraknąć w diecie osób zagrożonych chorobami układu krążenia. Na żywności bogatej w tego rodzaju błonnik możemy odnaleźć specjalne oświadczenie żywieniowe, które informuje nas o tych cennych właściwościach.

Dziwidło – co to za dziwadło?

Na półkach sklepowych ze zdrową żywnością coraz częściej możemy trafić na białawy, lekko przezroczysty makaron zanurzony w wodzie, to właśnie produkt z korzenia rośliny o łacińskiej nazwie Amorphophallus konjac, zwanej potocznie dziwidło, amorfofalus lub konjac. Roślina ta uprawiana jest głównie w Japonii. Obecny w niej rodzaj błonnika rozpuszczalnego o nazwie glukomannan, podobnie jak beta glukany, obniża stężenie cholesterolu, a także triglicerydów we krwi. Badania pokazały, że hamuje wchłanianie cholesterolu. Naukowcy pracują nad wyjaśnieniem dokładnych mechanizmów, w jaki sposób związek ten działa w organizmie człowieka.