Główne źródła błonnika

Główne źródła błonnika

Głównym źródłem błonnika w diecie są produkty zbożowe, orzechy oraz warzywa i owoce. Dominuje w nich frakcja błonnika nierozpuszczalnego w wodzie.

Tabela 1. Zawartość błonnika w wybranych produktach spożywczych.

Zawartość błonnika w 100 gramach produktu:
Otręby pszenne: 42,4g
Wiórki kokosowe: 21,1g
Mak niebieski: 20,5g
Fasola biała, nasiona suche: 15,7g
Soja, nasiona suche: 15,7g
Groch, nasiona suche: 15,0g
Zarodki pszenne: 14,0g
Ziarno żyta: 12,9g
Figi, suszone: 12,9g
Migdały: 12,9g
Mąka żytnia, typ 2000: 12,8g
Mąka pszenna, typ 1850: 10,8g
Morele, suszone: 10,3g
Płatki pszenne: 10,1g
Pumpernikiel: 9,4g
Śliwki suszone: 9,4g
Chleb żytni pełnoziarnisty: 9,1g
Soczewica czerwona, nasiona suche: 8,9g
Orzechy laskowe: 8,9g
Ryż brązowy: 8,7g
Daktyle suszone: 8,7g
Chleb żytni razowy: 8,4g
Porzeczki czarne: 7,9g
Sezam, nasiona: 7,9g
Chleb mieszany, z płatkami owsianymi: 7,7g
Porzeczki czerwone: 7,7g
Płatki owsiane: 6,9g
Maliny: 6,7g
Orzechy włoskie: 6,5g
Porzeczki białe: 6,4g
Kasza jęczmienna, perłowa: 6,2g
Orzechy pistacjowe: 6,1g
Groszek zielony: 6,0g
Słonecznik, nasiona: 6,0g
Kasza gryczana: 5,9g
Kasza jęczmienna, pęczak: 5,4g
Brukselka: 5,4g
Fasola szparagowa: 3,9g
Kiełki brokuła: 3,9g
Jarmuż: 3,8g
Marchew: 3,6g
Awokado: 3,3g
Kasza jaglana: 3,2g
Czarne jagody: 3,2g
Agrest: 3,0g
Por: 2,7g
Kapusta włoska: 2,6g
Szpinak: 2,6g
Bakłażan: 2,5g
Brokuły: 2,5g
Kapusta biała: 2,5g
Kapusta czerwona: 2,5g
Rzodkiewka: 2,5g
Kalafior: 2,4g
Gruszka: 2,1g
Kiwi: 2,1g
Papryka czerwona: 2,0g
Papryka zielona: 2,0g
Pieczarka: 2,0g
Cytryna: 2,0g
Jabłko: 2,0g
Poziomki: 2,0g
Brzoskwinia: 1,9g
Grejpfrut: 1,9g
Mandarynki: 1,9g
Papaja: 1,9g
Pomarańcza: 1,9g
Seler naciowy: 1,8g
Truskawki: 1,8g
Cebula: 1,7g
Banan: 1,7g
Mango: 1,7g
Morele: 1,7g