
Główne źródła błonnika
Głównym źródłem błonnika w diecie są produkty zbożowe, orzechy oraz warzywa i owoce. Dominuje w nich frakcja błonnika nierozpuszczalnego w wodzie.
Tabela 1. Zawartość błonnika w wybranych produktach spożywczych.
- Zawartość błonnika w 100 gramach produktu:
- Otręby pszenne: 42,4g
- Wiórki kokosowe: 21,1g
- Mak niebieski: 20,5g
- Fasola biała, nasiona suche: 15,7g
- Soja, nasiona suche: 15,7g
- Groch, nasiona suche: 15,0g
- Zarodki pszenne: 14,0g
- Ziarno żyta: 12,9g
- Figi, suszone: 12,9g
- Migdały: 12,9g
- Mąka żytnia, typ 2000: 12,8g
- Mąka pszenna, typ 1850: 10,8g
- Morele, suszone: 10,3g
- Płatki pszenne: 10,1g
- Pumpernikiel: 9,4g
- Śliwki suszone: 9,4g
- Chleb żytni pełnoziarnisty: 9,1g
- Soczewica czerwona, nasiona suche: 8,9g
- Orzechy laskowe: 8,9g
- Ryż brązowy: 8,7g
- Daktyle suszone: 8,7g
- Chleb żytni razowy: 8,4g
- Porzeczki czarne: 7,9g
- Sezam, nasiona: 7,9g
- Chleb mieszany, z płatkami owsianymi: 7,7g
- Porzeczki czerwone: 7,7g
- Płatki owsiane: 6,9g
- Maliny: 6,7g
- Orzechy włoskie: 6,5g
- Porzeczki białe: 6,4g
- Kasza jęczmienna, perłowa: 6,2g
- Orzechy pistacjowe: 6,1g
- Groszek zielony: 6,0g
- Słonecznik, nasiona: 6,0g
- Kasza gryczana: 5,9g
- Kasza jęczmienna, pęczak: 5,4g
- Brukselka: 5,4g
- Fasola szparagowa: 3,9g
- Kiełki brokuła: 3,9g
- Jarmuż: 3,8g
- Marchew: 3,6g
- Awokado: 3,3g
- Kasza jaglana: 3,2g
- Czarne jagody: 3,2g
- Agrest: 3,0g
- Por: 2,7g
- Kapusta włoska: 2,6g
- Szpinak: 2,6g
- Bakłażan: 2,5g
- Brokuły: 2,5g
- Kapusta biała: 2,5g
- Kapusta czerwona: 2,5g
- Rzodkiewka: 2,5g
- Kalafior: 2,4g
- Gruszka: 2,1g
- Kiwi: 2,1g
- Papryka czerwona: 2,0g
- Papryka zielona: 2,0g
- Pieczarka: 2,0g
- Cytryna: 2,0g
- Jabłko: 2,0g
- Poziomki: 2,0g
- Brzoskwinia: 1,9g
- Grejpfrut: 1,9g
- Mandarynki: 1,9g
- Papaja: 1,9g
- Pomarańcza: 1,9g
- Seler naciowy: 1,8g
- Truskawki: 1,8g
- Cebula: 1,7g
- Banan: 1,7g
- Mango: 1,7g
- Morele: 1,7g