Potwierdzone naukowo

Potwierdzone naukowo!

Badacze z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbia dokonali ciekawych odkryć w zakresie wpływu diety na jakość snu. Okazało się, że spożywanie tylko przez jeden dzień mniejszej ilości błonnika oraz większej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych może wpływać na parametry naszego snu.

W okresie obserwacji 26 dorosłych ochotników, o prawidłowej masie ciała (BMI=23.5 ± 1.3 kg/m2 ) i średniej wieku 35 lat, spożywało posiłki skomponowane samodzielnie lub przez badaczy. Dania wybrane przez naukowców charakteryzowały się niższym udziałem tłuszczów nasyconych oraz większym białka, w porównaniu do posiłków wybranych przez uczestników badania. Po spożyciu posiłków analizowano szybkość zasypiania. Okazało się, że osoby, które spożyły posiłek przygotowany przez dietetyka zasypiały już po ok. 17 minutach, natomiast po samodzielnie skomponowanym posiłku sen przychodził dopiero po ok. 29 minutach. Posiłki bogate w tłuszcze nasycone i cukier powodowały zaburzony i mniej regeneracyjny sen. Natomiast wyższe spożycie błonnika związane było z dłuższym czasem trwania głębokiego snu wolnofalowego. Warto zatem zwrócić uwagę na składniki naszych posiłków, jeśli zmagamy się z zaburzeniami snu.


Źródło: St-Onge M-P, Roberts A, Shechter A, Choudhury AR. Fiber and Saturated Fat Are Associated with Sleep Arousals and Slow Wave Sleep. Journal of Clinical Sleep Medicine : JCSM : Official Publication of the American Academy of Sleep Medicine. 2016;12(1):19-24. doi:10.5664/jcsm.5384.