Probiotyki, czyli dobre bakterie w przewodzie pokarmowym

Probiotyki, czyli dobre bakterie w przewodzie pokarmowym

W 1908 roku nagrodę Nobla za badania nad odpornością zdobył Ilia Miecznikow. Badacz ten zwrócił uwagę na bardzo dobry stan zdrowia bułgarskich chłopców. Powiązał go z obecnością w ich diecie jogurtu, zawierającego dobroczynne bakterie, który miały za zadanie niszczyć niekorzystna mikroflorę w jelicie. Były to pierwsze obserwacje probiotyków, czyli korzystnych bakterii dla zdrowia człowieka.

Czy każda bakteria znajdująca się w jogurcie jest probiotykiem?

Nie. Nazwą „probiotyk” można określać jedynie te mikroorganizmy, które wywierają udokumentowany naukowo, korzystny wpływ na zdrowie człowieka oraz spełniają szereg kryteriów, takich jak np. pochodzenie z naturalnej mikroflory jelita grubego człowieka, odporność na kwaśne pH soku żołądkowego czy enzymy trawienne. Można do nich zaliczyć pojedyncze szczepy bakterii, ale także wyselekcjonowane szczepy drożdży.

Probiotyki na biegunki

Naukowcy dowiedli, że podawanie określonych szczepów bakterii probiotycznych (m.in. szczep Lb. Rhamonus GG) może skracać czas trwania ostrych biegunek u dzieci. Badania potwierdzają także korzystne działanie probiotyków w przypadku biegunek poantybiotykowych, a także u pacjentów zmagających się z biegunkami podczas leczenia choroby nowotworowej.

Pomagają w zaparciach

Szczepy bakterii probiotycznych produkują w jelicie grubym krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, a także zmniejszają pH przewodu pokarmowego. Konsekwencją tych zjawisk jest nasilenie pasażu jelitowego oraz zwiększenie masy stolca. Należy także podkreślić, że dowiedziono rolę probiotyków w normalizacji zaburzeń motoryki jelit u ludzi starszych.

Probiotyki w walce z otyłością

Badania naukowe pokazały, że nadwaga i otyłość mogą być związane z mikroflorą jelit. Część bakterii znajdujących się w przewodzie pokarmowym może znacznie wydajniej trawić spożyty pokarm. W jelitach osób otyłych zaobserwowano znacznie większy udział bakterii typu Firmicutes, które cechują się właściwościami silnie fermentującymi.